Transskribering for nybegyndere

af aug 15, 2023

Du er muligvis på et tidspunkt faldet over ordet ”transskribering”. Eller måske er det helt nyt for dig?

Transskribering, eller transskription, som det også bliver kaldt, betyder ”at overføre tale fra lyd- eller videooptagelser til et skriftligt format”. Men transskribering handler om meget mere end bare at lytte til en optagelse og skrive det, der bliver sagt!

Transskription anvendes i mange forskellige sammenhænge. Det bruges af mange forskellige virksomheder og organisationer, bl.a. i politiafhøringer, retssager, forskningsinterview og forhandlingsmøder. For nogen er det vigtigere at analysere det, der blev sagt, frem for hvordan det blev sagt. Så er det godt med en struktureret tekst, som du kan komme tilbage til, når du har behov for det.

I TV- og filmindustrien er transskription vigtig for at gøre indholdet tilgængeligt for døve og hørehæmmede. Desuden kan transskriberet tekst oversættes til flere sprog. Det bidrager til at gøre indholdet mere tilgængeligt. I en nøddeskal er transskription en vigtig kunst. Hvorfor? Læs videre og lær mere!

Forskellige transskriptionsstile

Der findes forskellige stile inden for transskription. Forskellige transskriptionsstile udføres på forskellige måder. De mest almindelige stile er komplet ordret transskription, juridisk transskription og redigeret transskription.

Hvilken metode, der passer bedst, afhænger af, hvilken situation du befinder dig i. Her er et lille overblik over komplet ordret; juridisk og redigeret transskription.

Komplet ordret transskription

Den mest almindelige form for transskription er komplet ordret transskription, altså ord for ord-transskribering af et lydspor. Alt i lydoptagelsen bliver taget med i teksten, inklusiv fyldord, usammenhængende sætninger og pauser midt i sætningerne. Latter, reaktioner og timing beskrives også. Sådan en tekst er måske ikke så behagelig at læse men kan være afgørende i visse tilfælde. Specielt i situationer, hvor det er vigtigt at formidle ordret hvad, der bliver sagt.

Juridisk transskription

Juridiske transskriptioner kan anvendes som bevis i forbindelse med f.eks. retssager. Derfor er det vigtigt, at det bliver transskriberet af en pålidelig samarbejdspartner. Med en juridisk transskription kan advokaten søge på specifikke udtalelser, når behovet er der.

Redigeret transskription

Redigeret transskription forklarer næsten sig selv. Talefejl og fyldord som ”hm” eller ”øh” osv. udelades. Der bruges flere punktummer for at strukturere teksten. Ordrækkefølgen og slang-ord ændres ikke. Desuden bliver grammatiske fejl rettet og ufuldstændige sætninger færdiggøres.

Det tager tid at lære sig de forskellige transskriptionsstile. For at transskribere hurtigt og korrekt er det også nødvendigt at være god til grammatik og have gode skrivefærdigheder. Du kan lære mere om, hvordan du transskriberer her. Er du stadig usikker, giver Spoken Oy dig en hjælpende hånd. Vi har mange dygtige transskribenter som gerne hjælper dig og din virksomhed på vej. Tøv ikke med at tage fat i os!

Oversat fra norsk blogindlæg af Jannie Sørensen.